Fred Åkerström – Ruben Nilson – 2012
Fred Åkerström lärde mig med sitt debutalbum 1963 en gång att älska Ruben Nilsons visor. Jag har införskaffat allt som stått i min makt av detta ordens geni sedan dess. Här är det frågan om en konsert från 1983 med Rubens sånger. Dessutom får man som bonus en DVD med en dokumentär om Ruben, kan det bli bättre? På baksidan står en text av Freds Dotter Cajsa-Stina som säger att hon faktiskt var lite orolig att höra sin far sjunga på den här skivan. Han hade vid den här tiden stora personliga problem som hon oroade sig för skulle höras igenom sången. Hon hörde inte något av det och det gör inte jag heller! Det är en stark Fred Åkerström (trots att hans hälsa egentligen var skör) som hörs. Det märks att han verkligen älskade att sjunga Ruben Nilsons sånger.

Om vi ska gå rakt på sak så finns det egentligen bara en enda anledning till att jag inte ger den här skivan full pott i betyget. Det finns helt enkelt ett par mycket märkliga versioner av ett par av låtarna på plattan. Låt oss kalla det för artistisk frihet och gå vidare! Urvalet kanske kunde diskuteras också men de allra flesta sångerna hör helt klart hemma här. Kanske hade jag önskat att det fanns några fler som var helt okända för mig och kanske också någon favorit som tyvärr saknas. Men man kan inte få allt och jag ät förstås mycket nöjd!

Dessutom medföljer som sagt en DVD med en dokumentär om Ruben. Jag har egentligen inte direkt haft någon koll på hans person sedan tidigare och det var intressant att få ett par pusselbitar där. Det är inte den mest informativa dokumentären jag har sett men den ger onekligen en del information. Dessutom för vi se hur Fred sjunger från nämnda konsert i några klipp.

9/10

Nyheter: Alison Moyet - The Minutes


Release: 20130506