Helloween – Walls of Jericho – 1985


Egentligen är det frågan om mycket mer än bara Walls of Jericho när man lyssnar på CDn. Man har nämligen inkluderad även den första mini-LPn, den självbetitlade Helloween, som innehåller min absoluta favorit med bandet – Murderer. Alla de fem låtarna är egentligen helt fantastiskt bra men Murderer kommer nog att för alltid grädden på moset när det gäller Helloween.

När man har betat av de fem låtarna från Mini-LPn tar egentligen själva skivan vid. Det råder ingen som helst tvekan om att det här är från en era där Helloween fortfarande var bra! Kai Hansen står både för sång och gitarrspel. Även Michael Weikath spelar gitarr och om jag inte är helt fel ute som är han och basisten Markus Grosskopf fortfarande stommen i bandet. Många har passerat genom åren men de där två håller fortfarande på. Trummor spelar Ingo Schwichenberg.

Helloween är här ännu inte riktigt det Power Metal band det kom att bli. Med Michael Kiske gjorde man de oförglömliga plattorna Keeper of the Seven Keys part 1 & 2. Men alldeles oavsett hur bra de plattorna är så är det här ett stycke musikhistoria som slår det mesta. Keeper of the Seven Keys falnar, men den här första plattan står sig ännu! Det är en Speed Metal platta från tiden då Helloween fortfarande var riktigt bra! Som avslutning bjuder också CD versionen på Judas, en riktig klassiker som väl inte riktigt fanns på något fullängdsalbum när det begav sig.

8/10