Melodifestivalen 2013 – Delfinal 1
Varje år ifrågasätter jag mig själv med varför jag envisas med att titta på melodifestivalen och sen dessutom som grädde på moset skriva om eländet. Likadant tänkte jag i år! Sedan slog det mig att det är lite samma sak som dagen efter en rejäl fylla, när man ligger där i soffan så bakis att man inte orkar byta kanal utan står ut med backhoppning på TVn trots att det är det värsta man vet, och svär vid allt som är dyrt och heligt att man aldrig mera ska röra alkoholhaltiga drycker. Inte fan håller man det löftet, tydligen så överväger kvällen före morgonen efter trots allt! Samma sak är det med melodifestivalen och att skriva om den. Underhållningsvärdet, även om det är av kalkonkvalitet överväger allting annat och man tar sig tiden till att titta på det.

Jag vet inte ens om det har så mycket med musiken att göra att inläggen borde hamna på just den här bloggen men eftersom det trots allt är en tävling med musikaliska bidrag så får de göra det! Först och främst måste jag konstatera att jag faktiskt gillar Gina Dirawi som programledare i år. Hon har precis lagom mycket av min humor för att det ska bli roligt! Jag lägger härmed min röst på att hon från och med alltid leder mellon… Danny skötte sig fint också faktiskt men nu över till bidragen!

1.      Jag brukar inte gilla koreografi där sångaren/sångerskan står längst fram med fyra dansare bakom sig i en triangel. Det är så otroligt förutsägbart att jag nästan inte står ut med det. Här lyckades David Lindgren ovanligt bra tycker jag, det var lite innovativt trots allt. Låten gillar jag dock inte, en discodänga med en sångare som verkligen inte tillhör det bästa i min värld. Han låter väl helt ok, men lite svag är han.

2.      När så Cookies and Beans går på scenen fylls jag egentligen bara av en enda fråga. Jag tänker inte på vad de har för kläder, det struntar jag i. Jag bryr mig heller inte om i fall deras röster passar bra ihop eller om något annat än… Över tre tusen bidrag har skickats in, och den här är bland det bästa vi har? Huvaligen!

3.      Jay-Jay Johanson ska man antagligen ha hört talas om ifall han har gjort 8 album eller vad det var som sades. Jag vet dock inte vem det är och lär inte införskaffa något album heller. Det var precis sådan där pretentiös menlös jazz som jag verkligen inte uppskattar. Inget vidare sjöng han heller. Jag fattar inte varför alla låter så svaga när det kommer till melodifestivalen. Kan de inte sjunga ut ordentligt?

4.      Däremot har jag hört talas om Mary N’diaye tidigare. Och inte bara hört talas om heller, jag har till och med hört henne sjunga. Hon har en fantastisk röst! Det får mig att ställa mig frågande. Här har vi alltså en artist med stor potential och en fantastisk röst och så gör hon så här? Vad är det för idiot-text hon framför dessutom?

5.      Hook! Jag trodde aldrig att jag skulle säga det men Eric Gadd är faktiskt bästa bidraget så långt! Det är absolut ingen favorit men det känns ändå som att det någonstans skiljer agnarna från vetet här. Kanske är det i stället bättre att benämna bidraget som minst sämst i stället för bäst? Skillnaden är hårfin…

6.      Här har vi äntligen ett värdigt bidrag! En intressant personlighet med uttryck på scen! Kvällens överlägsna framträdande i min bok. Det enda som egentligen kan kallas för ett bidrag i tiden! Jag ska till och med kolla upp YOHIO lite närmare!

7.      Tyvärr följdes detta av ännu ett menlöst bidrag som jag heller inte förstår. Hur i hela friden kan detta kvalificera sig till delfinal? Det handlar om Anna Järvinen som totalt massakrerar något som verkar innehålla något så ovanligt som en riktigt bra text. Men jag orkar inte lyssna utan stänger av öronen efter några få rader.

8.      Sista bidraget – Michael Feiner & Caisa, stod för ytterligare en discopop dänga som inte trivs i mina öron. Dessutom fann jag Caisa sjunga alldeles för mekansikt för min smak. Michael Feiner spelade på sin saxofon…

För mig var det alltså inget konkurrens ikväll. Det var mycket som var dåligt och faktum är att samtliga mellanaktssånger slog de tävlande bidragen med hästlängder även de som uppenbarligen var ironiska, som de ukulelespelande hårdrockarna! Blir det bättre i nästa delfinal tro?