In Memoriam – Alice Babs – 1924-2014


Först var jag fundersam om jag skulle skriva det här för Fanatisk Film eller Magnifik Musik men kom fram till att, även om Alice Babs gjorde ett antal filmer, så var hon i första hand musiker och sångerska! Min relation till henne är ganska skral, jag har sett Swing it magistern och jag har någon skivan med henne. Det är allt. Men alldeles oavsett om jag är hennes största fan eller inte så går det inte att komma runt det faktum att hon hade en alldeles oerhört speciell röst.

Jag minns förresten att jag gjorde en jämförelse med hennes gamla inspelning av just Swing it Magistern med en nyare dito. Den senare versionen hade så klart alla förutsättningar av att vara bättre producerad. Och jag kan verkligen inte säga att Alice Babs röst hade några skavanker. Likväl föredrog jag den äldre versionen på grund av tiden den gjordes i. Det fanns en annan inlevelse genom att, dels Alice var yngre och hungrigare, dels att jazzen som sådan var yngre. Den senare versionen var ett säkert kort och en låt som bara var tvunget att finnas med på en nostalgisk återblick.

Den senaste tiden har det varit på tapeten om hon har blivit korrekt behandlad av äldrevården eller inte. Det har debatterats både i traditionella medierna men även på sociala medier. Jag känner att det inte längre finns någon relevans i diskussionerna. Postuma debatter kan visserligen främja framtida situationer men för Alice del är det över. Vila i frid!

Alice Babs blev 90 år!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar